Osobnosti košického meštianstva sa po 200 rokoch vrátia na miesto, kde trávili svoj voľný čas

Title image
Unikátna výstava je počas októbra inštalovaná v unikátnom hoteli Bankov.

Čo sa stane, ak sa príbehy presunú na miesto, kde vznikali a ktoré hostilo ich rozprávačov? Vznikne zaujímavé spojenie a pomyselný návrat v čase tak, ako keď sa úspešná výstava Východoslovenského múzea v Košiciach „Košické korzo – osobnosti z albumu“ presunula do najstaršieho hotela Slovenska – do hotela Bankov.


Osobnosti košického meštianstva sa po 200 rokoch vrátia na miesto, kde trávili svoj voľný čas
Výstava mala svoju vernisáž v budove Východoslovenského múzea na Hviezdoslavovej ulici už od konca mája a pre jej úspech ju predĺžili do konca septembra. Pripomína si 125. výročie odovzdania slávnostného albumu košických mešťanov a významných košických osobností Teodorovi Münsterovi, starostovi mesta Košice v roku 1886. Od 03.10. do 30.11.2011 bude táto výstava nainštalovaná na Hoteli Bankov, na mieste, kde tieto osobnosti trávili svoj voľný čas. Bankov v 19. storočí predstavoval miesto, kde miestni  mešťania prichádzali na výlety z mesta a kde sa radovali zo života, hudby a tanca. Od roku 1864, kedy sa vybudovala nová hradská cesta na Bankov sa príťažlivosť tohto výletného miesta ešte zvýšila. Od roku 1869 svoje brány ako prvý na Slovensku otvoril aj miestny Hotel Bankov, kedy sa začala „zlatá éra“ tohto miesta. V jeho blízkosti si bohatí občania mesta postavili letohrádky a luxusné vily a trávili tu svoj voľný čas.Korzovať po Košiciach sa v Hoteli Bankov bude dať nielen ubytovaným
„Inštalácia výstavy v našom hoteli je ukážkou, ako je možné spolupracovať na podklade platformy, ktorú priniesol klaster cestovného ruchu KOŠICE – Turizmus. Jeho členmi sú Hotel Bankov aj Východoslovenské múzeum v Košiciach. Výstava prináša na miesto, ktoré žije tradičným duchom aj atmosférou, fotografie osobnosti, ktoré stáli pri vzniku jedinečnej atmosféry Bankova. Návštevníci zažijú skutočný návrat v čase a krásnu nostalgiu,“ povedal Marián Miškov, majiteľ hotela.


Korzovať po Košiciach sa v Hoteli Bankov bude dať nielen ubytovaným, ale i návštevníkom, ktorí prídu z ruchu mesta do farebnej jesennej prírody na kávičku, alebo gastronomický zážitok. Cesta trvá len 5 minút z centra mesta.