Pozíciu Slovenska v Historic Hotels of Europe posilnil Chateau Mignon

Title image

Dubnica nad Váhom – Prvé tohtoročné stretnutie asociácie Historické Hotely Slovenska, ktoré sú od svojho vzniku pred štyrmi rokmi členom Historic Hotels of Europe, sa nieslo aj v slávnostnom duchu. Počas neho totiž oficiálne prijali za svojho člena penzión Chateau Mignon z Dubnice Nad Váhom.


Napriek tomu, že Slovensko nie je veľká krajina, hostia z radov „heritage“ fanúšikov si tu môžu prísť na svoje. Aj keby chceli každý deň stráviť v inej hotelovej historickej budove, mohli by tu dovolenkovať poldruha mesiaca. Niekedy by sa strojom času mohli preniesť do stredovekých čias, inokedy si zase užiť atmosféru industriálneho obdobia. Raz by jedli tam, kde kedysi hodovala šľachta, neskôr by – aspoň v duchu – zavítali medzi mešťanov. Medzitým by mohli spoznať aj ľudové tradície našich praprababičiek.


Ako to vyzeralo v prvej polovici 19. storočia v považskom podzámčí, to si môžu na vlastnej koži vyskúšať v Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom. „Ide o jedinú bytovú stavbu 19. storočia v tomto považskom meste, zapísanú v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenska. Bývalý domček pre záhradníkov, ktorí sa starali o priľahlý park dubnického renesančno-barokového dvojtraktového kaštieľa z roku 1670, je typickým historickým hotelom. Preto sme veľmi radi, že sa stal našim členom,“ teší sa prezident HHS Dr. Ján Svoboda.


Hosť, uprednostňujúci boutique hotely s dokázateľnou historickou hodnotou, si príde na svoje nielen počas noci v niektorej z 8 izieb a 4 apartmánov, večere v 100-miestnej reštaurácii alebo presklenej terase s výhľadom na mesto ale aj v záhrade.. možno aj v úlohe aktéra alebo hosťa romantickej svadby. Pod taktovkou Jozefa Illésházyho a zručných záhradníckych majstrov tu kedysi vyrástla slávna oranžéria. Priekopnícky čin na poli pestovania teplomilných rastlín v našich podmienkach. si svojho času všímali cestovatelia z celej Európy.


„Keď sme chceli domček pre záhradníkov premeniť na hotel, ako najčastejší argument proti sme počúvali, že koncept exkluzívneho penziónu a modernej gastronómie má miesto iba v hlavnom meste. Sme radi, že sme sa týmito námietkami neriadili,“ spomína na hotelové začiatky riaditeľka Mgr. Monika Habšudová. Ubytovacie kapacity im cez týždeň obsadí biznis klientela, prichádzajúca do okolitých firiem. Ešte viac ich však teší, že dobrú gastronómiu dokázali oceniť aj obyvatelia menšieho mesta. Začiatky boli vraj trochu komické, keď tunajší bežný hosť konzervatívne odmietal neznámu polentu či bulgur. Medzitým však veľa cestoval a spoznával a dnes oceňuje špeciality, zvláštne ponuky, ochutnávky, snúbenie vína s jedlom. M. Habšudová dodáva, že sa im napokon podarilo naplniť odkaz dávnych priekopníkov zahradníčenia – byť vždy vpredu bez ohľadu na „tesnejšie“ hranice mesta. „Prišla teda správna chvíľa na to, aby sme si trúfli vstúpiť do Historic Hotels of Europe a zavesiť vedľa vchodu jeho prestížny erb.“