Úspešne sme sa prezentovali v Prahe

Title image
PRAHA. Asociácia Historické hotely Slovenska stavila kartu na jednotný marketing a spoločne láka českých turistov. Po minuloročných prezentáciách v Rakúsku a Poľsku teraz so skrytými klenotmi slovenského hotelierstva zoznámila českých novinárov a tour operátorov. Záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec SR v ČR Peter Weiss.

Slovenskí hotelieri oslovili turistov zo susedných krajín

Štatistiky neustále potvrdzujú fakt, že Európania reagujú na svetovú geopolitickú situáciu a čoraz menej cestujú na dovolenky do exotických krajín. Klesajúci záujem hlásia aj štandardne obľúbené prímorské destinácie ako Turecko či Egypt. Veľké percento Európanov volí posledné 2-3 roky dovolenku v domovskej krajine alebo v susednej. 

Tento fakt sa rozhodla využiť aj asociácia Historické hotely Slovenska, ktorá združuje 16 luxusných historických ubytovacích zariadení z rôznych regiónov Slovenska. Už tri roky spoločne pripravuje prezentácie pre novinárov a tour operátorov z okolitých krajín a láka tak turistov zo susedstva. V roku 2016 sa takáto prezentácia uskutočnila v poľskej Varšave a v roku 2015 v Rakúsku. Tento rok nasledovala česká Praha. Prezentácia sa konala v Slovenskom Inštitúte v spolupráci s pani Ing. Klárou Badinkovou, zástupkyňou Zahraničného zastúpenia cestovného ruchu Slovenskej republiky a záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec SR v ČR, jeho excelencia Peter Weiss. 

Slovenskí hotelieri si uvedomujú silu spoločného marketingu a na prezentácii zoznámili novinárov nielen s ponukou jednotlivých hotelov a regiónov, ale aj so spoločným projektom. „Ako asociácia dokážeme českým turistom ponúknuť aj unikátnu možnosť rozhodnúť sa o finálnej dovolenkovej destinácii kedykoľvek, ak si vopred kúpia naše poukážky na pobyt, ktoré môžu využiť v ktoromkoľvek z hotelov v rámci asociácie,“ hovorí prezident Historických hotelov Slovenska Ján Svoboda.


Českých novinárov zaujímali kuriozity

Hoci o českých turistoch u nás panujú rôzne klišé predstavy, susední tour operátori a novinári sa zaujímali nielen o tradične obľúbené Tatry (Grandhotel Praha, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel Mikulášska Chata Jasná), ale aj o rôzne ďalšie zaujímavosti, ktoré na prezentácii odzneli. Patrili medzi ne napr. funkčná historická indoorová strelnica v podzemí (Kaštieľ Mojmírovce), súkromný strešný bar s výhľadom na Nízke Tatry (Hotel Galicia Nueva), posteľ, v ktorej spala Sofia Loren (Hotel Most Slávy), bicyklovanie po kúpeľnom meste na bicykloch s vlastnými ŠPZkami (Zuckmann Villa), prehliadka žilinských podzemných chodieb za svetla sviečok (Villa Nečas), banskobystrická šikmá veža (Hotel Národný dom), najväčší slovenský festival ľudového remesla (Boutique Hotel Hviezdoslav), špeciálna zámocká cukráreň len 20 km od Bratislavy (Castel Pension & Restaurant), architektúra pôvodných odhalených zámockých múrov (Kaštieľ Péchy, Lovecký dom & park), či výhľad na 2000-ročný rímsky nápis (Hotel Elizabeth). Odzneli aj novinárske ťaháky ako svadby celebrít, pričom jednej z nich sa zúčastnil aj britský princ Harry (Château Belá). Do špeciálnej a stále sa rozvíjajúcej kategórie spadá práve svadobná turistika, ktorú pokrýva hlavne Park Hotel Kaštieľ Mošovce. Ten je otvorený iba počas svadieb a práve kvôli absolútnemu súkromiu si ho vyberajú aj zahraničné páry.



Mnohé z prezentovaných hotelov patria medzi slovenskú gastronomickú a hoteliersku špičku a v minulosti získali ocenenia ako Historic Hotels of Europe Awards, World Luxury Hotel Awards, či domáce ocenenie Stavba Roka za nádhernú rekonštrukciu historickej budovy (Château Gbeľany). Väčšina z nich patrí do kategórie štvorhviezdičkových a päťhviezdičkových a dokáže obslúžiť aj tú najnáročnejšiu klientelu. Ich hlavnou devízou je najmä špecifická historická a luxusná atmosféra, vysoká gastronómia a možnosť zaujímavého vyžitia v blízkom okolí alebo priamo v hoteloch.