2000-ročný nápis, posteľ Sofie Loren alebo tajné podzemie?

News default image 847f63c81372fcf4710777127c8e5c0006552248456a722037fd5f7eb02a8ad7

Skvosty, o ktorých Slováci často nevedia, pritom ich majú doma priamo pod nosom. Kým v zahraničných metropolách neustále hrozí riziko terorizmu, doma je pokoj a príležitosť objavovať kuriozity, o ktorých sa človek nedozvie, kým sa nestane turistom vo vlastnej krajine. Trenčín, Trenčianske Teplice i Žilina sú toho svetlým príkladom.  


Trenčín a jeho unikátna 2000-ročná pamiatka

Kedysi známy ako mesto módy, dnes asi skôr mesto skvelej kávy a neočakávanej romantiky. Trenčín sa vám možno spája s legendou o Omarovi a Fatime a nebudete ďaleko od pravdy. Táto zamilovaná dvojica má svoje miesto v rozprávaní sprievodcov na Trenčianskom hrade. Ak pôjdete navštíviť toto mesto, určite ho nesmiete minúť. V lete sa tu konajú obľúbené hradné slávnosti a výhľad z veže na celé mesto i údolie sa vám na dlho zapíše do pamäti. 

Ak sa vám nechce šliapať až celkom hore, famózny pohľad na mesto sa vám naskytne aj z vyhliadky na hradbách, kam vedie presne 88 renesančných Farských schodov. Zablúdiť sa sem oplatí hlavne večer pri západe slnka a v noci. Romantika tohto miesta vás uchváti. 

Keď sa dostatočne nabažíte výhľadu, späť do mesta sa môžete vydať spletitými uličkami starého mesta, ktoré sú ako vystrihnuté z rímskej pohľadnice. Cestou sa môžete zastaviť na vychýrenú kávu u Ovečky či u Sládkoviča. 

Keď zídete dolu a budete mať chuť nakupovať, centrum vám poskytne dostatok originálnych malých butikov, kde sa oblečiete tak, že vás sotva dokáže niekto skopírovať. No a keď už budete po celom dni dostatočne unavení, úľavu vám poskytne obľúbené wellness centrum Caracalla Spa v Hoteli Elizabeth. Tu odporúčame i skloniť hlavu, nádherný secesný hotel priamo v centre mesta je novo zrekonštruovaný, má štyri hviezdy a úchvatný interiér. Navyše odtiaľto uvidíte aj legendárny, 2000 rokov starý rímsky nápis na hradnej skale. 


Trenčianske Teplice so zbierkou svetových celebrít 

Kúpeľné mesto neďaleko už spomínaného Trenčína má tiež čo ponúknuť. Prechádzka malebným centrom mesta vás zavedie do rozsiahleho mestského parku s potôčikom a romantickým jazierkom, na ktorom určite natrafíte na kačky či labute. Ak máte v lete radi chládok, presne tu ho nájdete. 

Po návrate späť do mesta si môžete kúpiť sladké kúpeľné oblátky a prezrieť si most slávy, ktorý pamätnými tabuľkami dokumentuje návštevy svetových celebrít počas každoročného filmového festivalu. Nájdete tu mená ako Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Bolek Polívka, Ornella Muti, Omar Sharif, Jeremy Irons či Gérard Depardieu. 

Nevynechajte ani návštevu kúpeľov. Trenčianske Teplice sa považujú za najstaršie kúpele na Slovensku a prvá zmienka o nich je až z roku 1247. Určite si doprajte masáž v tureckých kúpeľoch Hammam, ktorých architektúra dlho nemala v Európe obdobu. Ich exotická atmosféra vás uchváti na prvý pohľad. 

Za gastronómiou a letným oddychom sa oplatí ísť na funkcionalistické kúpalisko Zelená žaba. No a kde sa ubytovať? Trenčianske Teplice sú plné možností, vyniká však Hotel Most Slávy, ktorý počas filmového festivalu ubytoval väčšinu už menovaných celebrít. Ak tu zložíte hlavu, môžete sa na chvíľku aj vy cítiť ako filmové hviezdy na dovolenke. 


Žilina ukrýva tajné podzemné chodby

Smerom na sever po diaľnici prídete až do Žiliny, čo je mesto patriace medzi štyri najväčšie na Slovensku. Žilina vás takisto privíta nádherným historickým centrom, ktoré skrýva mnohé krásne zákutia, kaviarničky i možnosť nakupovať. Ak vás chytí nákupná horúčka, obchodných centier je v tomto meste hneď niekoľko. Vráťme sa však na námestie!

Pod Mariánskym námestím nájdete totiž nádherné katakomby, ktoré sú vždy v určitých termínoch so sprievodcom prístupné aj verejnosti. Prehliadku impozantného podzemia absolvujete pri svetle sviečok. 

Ak vás takýto program po tme zaujal, nevynechajte ani Pozorovateľňu na Malom diele. Tu sa budete môcť tiež vo vybraných termínoch pozerať na krásu nočnej oblohy a to rozhodne nie len voľným okom! 

Ak vás okrem mestskej turistiky láka i tá hradná, vyberte sa do okolia. Hradov je tu nadostač, spomeňme napríklad Strečno, Budatínsky hrad či Lietavský hrad. 

No a netreba zabúdať ani na výbornú gastronómiu a miesto, kde si večer oddýchnuť po dlhom dni. Ak máte radi históriu s moderným nádychom elegancie a luxusu, poteší vás historický Hotel Villa Nečas. Okrem štýlového ubytovania tu nájdete aj dobovú klenbovú vinotéku s výberom najlepších slovenských a svetových vín a letnú terasu s krásnym výhľadom na kopce Malej Fatry. 

Čerešničkou na torte je izba s krbom, scénickým osvetlením a moderným sound systémom. Ak k tomu prirátame reštauráciu s vychyteným šéfkuchárom a moderný wellness, je otázka, či sa vám vôbec bude chcieť ísť do mesta...