Kam na výlet v okolí historických hotelov?

Title image
Historické hotely prekypujú tipmi, kam zavvítať na výlet do okolia.

Máte radi výlety do prírody, alebo ste skôr za objavovanie miest, obcí, hradov, aquaparkov či iných zaujímavých miest, resp. atrakcií? Pýtate sa: kam na výlet v okolí historických hotelov? Aby ste sa netrápili, pripravili sme pre vás prehľad výletov do okolia jednotlivých hotelov.



Tak napríklad na zámok Vígľaš mieria opäť najkrajšie veterány celého sveta. Tradičná Grand Retro Show sa uskutoční toto leto už po ôsmykrát. Na svoje si prídu veľkí i malí, pre ktorých je pripravených niekoľko atrakcií.

Okrem tohto eventu na zámku Grand Vigľaš naďalej prebiehajú inšpiratívne diskusie, či atraktívny hudobný program aj pre toho najnáročnejšieho diváka. Zámok rovnako ponúka pestrú škálu možností na rôzne výlety. Navštívte napríklad Vodopád Bystrô, Pustý hrad alebo galériu Jána Kulicha v neďalekej Zvolenskej Slatine. Je čo vidieť a obdivovať...


Kaštieľ  Mojmírovce slúži nielen ako 4-hviezdičkový hotel pre ubytovaných hostí, ale i ako miesto stretávania sa priateľov pri kvalitnom víne a jedle. Ako miesto aktívneho oddychu a v neposlednom rade i ako miesto plné umeleckých diel, histórie a prírodnej krásy anglického parku. 


Počas pobytu v kaštieli majú možnosť hostia navštíviť  neďaleké termálne kúpalisko (vstup v cene pobytu pri výbere ponúkaných pobytových balíčkov), zaujímavé sú v obci  artézke pramene, historická budova – malý kaštieľ Letohrádok Aldobrandiniho (Regionálne múzeum), Kostol sv. Ladislava, technické kultúrna pamiatka mlyn a v okolí môžete navštíviť  historické mesto Nitra (so sprievodcom v rôznych jazykoch – NOCR)  turistika na Zobor, zrúcanina hradu Gýmeš a iné zaujímavosti. 

Kaštieľ Mojmírovce sa teší na Vašu návštevu. 


Na aké výlety sa môžete tešiť v okolí historického hotela Krone Svätý Jur? Časť z nich zvládnete "po vlastných", časť na dvoch kolesách a zvyšok na kolesách štyroch... 


Vinohradnícke mestečko s hlavným námestím a množstvom bočných uličiek je ideálne na krátku prechádzku, ktorú zvládnete "po vlastných". Kamkoľvek zahnete, objavíte čosi zaujímavé: kaštiele, kúrie, kostoly, vinohradnícke domy s prvkami pôvodnej architektúry, pôvodné hradby vytŕčajúce z fasády domu alebo bránu, ktorou sa kedysi vstupovalo do mesta.


Cesta vinohradmi začína pri kostole sv. Juraja. Trvá približne 1,5 hodiny a je nenáročná aj pre tých najmenších turistov. Zavedie vás do malebných vinohradov, odkiaľ sa naskytnú krásne panorámy na celý kraj. Nie je čas na celú prechádzku? Nevadí, skrátime to na to najzaujímavejšie. Trasa priamo do vinohradníckeho skanzenu, ktorý vybudovali miestni vinári. Uvidíte tam pôvodné spôsoby pestovania viniča, ale hlavne nádherný výhľad do všetkých strán.


Ako sa dá prekonať behom pol hodiny niekoľko stoviek rokov? Veľmi jednoducho. Vyberte sa z Krone hore ulicou smerom na západ. Len kúsok za mestom, v lesoch Malých Karpát narazíte na mohutné hradisko z čias Veľkej Moravy. Na opačnom kopci, než stojí hradisko, si svoje sídlo postavili svätojurskí grófi. V 13. storočí tu stál slávny kamenný hrad, po ktorom ostali už len ruiny. O to romantickejšia a dobrodružnejšia vie byť prechádzka na túto zrúcaninu. Opäť ide o príjemnú prechádzku, ktorú zvládnete v priebehu pol hodiny.


Na dvoch kolesách v blízkosti Krone... Tak to je cyklotrasa okolo prírodnej rezervácie a močarísk Šúr. Toto je ideálny tip na výlet na dvoch kolesách. Bicyklom sa dostanete po cyklotrase ešte ďalej. JuRaVa je rozvinutá cyklotrasa spájajúca Svätý Jur, Raču a Vajnory. Tak pokojne šliapnite do pedálov, máte pred sebou niekoľko kilometrov skvelých cyklochodníkov s množstvom zaujímavých odbočiek a zastávok. Ak máte radšej zložitejší terén, vydajte sa na druhú stranu do Malých Karpát. Na výber máte viacero zaujímavých cieľov.


Na štyroch kolesách v blízkosti Krone...Spinkáte v pokojnom prostredí vinohradníckeho mestečka, no do ruchu hlavného mesta to máte, čo by kameňom dohodil. Približne dvadsať minút do centra mesta je naozaj na skok, aby ste si užili Bratislavu počas dňa alebo pokojne aj jej večerný život. Vydajte sa na opačnú stranu a do pol hodiny objavíte unikátny hrad s renesančným pevnostným systémom. Kto príde do Malých Karpát, ten si nemôže nechať ujsť Červený Kameň.

O čosi ďalej sa nachádza Jaskyňa Driny a Smolenický zámok. Romantický zámok je ako stvorený na piknik. Z neho je to len na skok do jaskyne, ktorú právom nazývajú aj Perla Malých Karpát. Prechádzka v útrobách tejto jaskyne vás určite očarí. A pritom to je do Smoleníc len necelú hodinku cesty. Historický hotel Krone Svätý Jur je tu proste pre vás. 


Na malebnom juhu Slovenska v prírodnom prostredí ponúka Château Bela výnimočný pobyt v podobe historického kaštieľa. Château Bela je destináciou s unikátnymi zážitkami počas každej sezóny. Zaujímate sa o históriu, veľkoleposť kaštieľov či atmosféru panského života? Potešíme vás možnosťou prehliadky kaštieľa s historickým výkladom či návštevou múzea. Vychutnajte si naše kvalitné vína s historickým výkladom a možnosťou návštevy vínnej pivnice v kaštieli. Okrem toho si môžete dopriať hotelový piknik s pripravenými piknikovými košmi, zahrať si tenis, oddýchnuť si pri dobrom filme v hotelovom kine, či rybolov "chyť a pusť".


Voľnočasové aktivity v okolí Château Bela - spoznajte bohatú históriu pozdĺž dunajského ohybu. Užite si prechádzku okolo baziliky v romantickom mestečku Esztergom, navštívte hrad v meste Visegrád a nechajte sa očariť dedinkou Szentendre. Do Esztergomu sa môžete previesť aj vláčikom. Bližšie informácie získate na recepcii hotela. Strávte plný deň objavovaním oboch strán hlavného mesta Maďarska, delené Dunajom – tradičnú Budu a kozmopolitnú Pešť.


Zaujímavé tipy na výlety sú len "na skok". Halászbástya (Rybárska bašta) je neogotická stavba, nachádzajúca sa na pravom brehu Dunaja. Kostol sv. Mateja je jednou z najznámejších pamiatok v Budapešti. Chrám v barokovom štýle slúžil na korunáciu Františka Jozefa I. za uhorského kráľa. 


Hrad Vajdahunyad či Budínsky hrad. Môžete si vybrať výlet - plavbu loďou, let balónom či cykloturistiku. Château Bela odporúča trasu: Štúrovo –Kamenný Most – Ľubá – Belá –Mužla – Obid – Štúrovo. Dĺžka trasy: 46,2 km, prevýšenie: 139 m. Alebo navštívte Aquapark Vadaš. Vo Vadaš Thermal Resort nájdete celkom 12 zážitkových bazénov, z toho 6 celoročne otvorených. Okrem bazénov Vadaš ponúka zábavu aj v toboganovom parku, na multifunkčnom športovom ihrisku, na kolotočoch, v lanovom parku a na celoročne otvorenom rybárskom jazere.Prídte do historického hotela Château Bela a zažite skvelé výlety do okolia. 


Prvý boutique hotel pod Vysokými Tatrami - Boutique Hotel Hviezdoslav  nájdete priamo na križovatke 3 národných parkov TANAPPIENAP a Slovenský raj.


Táto unikátna poloha predurčuje tento historický hotel pre status „základného tábora“ na výlety do blízkeho i ďalekého okolia
- v každom ročnom období
- pre všetky vekové kategórie
- s rôznym stupňom obtiažnosti
- pre peších i cyklistov
- pre nordic walkerov i rafterov


Personál hotela podniká výlety do blízkeho i ďalekého okolia a prostredníctvom rubriky TIP na TRIP na sociálnych sieťach informuje hostí o možnostiach vyžitia v okolí. Inšpirujte sa aj vy, navštívte Butique hotel Hviezdoslav a zažite nezabudnuteľné výlety a zážitky, ktoré vám ostanú navždy. 


Aj okolie Château Gbeľany má čo ponúknuť pri spoznávaní nášho krásneho Slovenska. Prinášame vám tipy, kam sa v tom najbližšom okolí zatúlať aj so stupňom obtiažnosti.


Ak chcete stráviť vašu dovolenku na Slovensku aktívne, tak odporúčame zapožičať si v hoteli bicykle a vybrať sa spoznávať okolité hrady na dvoch kolesách. Len kúsok od hotela sa môžete napojiť na cyklotrasu okolo vodného diela Žilina, ktorá vás dovedie k hradu Strečno , ako aj k hradu Budatín. Ak máte chuť, energiu a kondíciu môžete spraviť celý veľký okruh a za deň absolvovať trasu k obom hradom. V prípade, že vás láka len samotná kultúra a história daných hradov, na oba sa pohodlne dostanete aj autom.

Okrem známeho  hradu Strečno by Vás mohol zaujať aj jeho menej známy brat, Starý hrad, ktorý sa nachádza oproti cez rieku Váh. Z Gbelian sa k nemu dostanete z neďalekej obce Nezbudská Lúčka. Ku zrúcanine hradu vedie krátky nenáročný turistický chodník ktorý vám nezaberie viac ako 2,5 hodiny tam aj späť. Pre tých náročnejších odporúčame vydať sa zo Starého hradu na vrch Suchý okolo Chaty pod Suchým. Po nastúpaní cca 700 výškových metrov sa vám naskytnú nádherné výhľady na okolitú Malú Fatru.  


A na záver nám nedá nespomenúť medzi top troma tipmi na výlet azda najznámejšiu turistickú trasu Malej Fatry - Jánošíkové diery.  Vedie pozdĺž kaňonu rieky a je jednou z menej náročných turistických trás. Pozor však, na trase sa nachádzajú na niektorých miestach rebríky ako aj reťaze a atraktivita tohto miesta sem privádza veľa turistov. No a bonusový tip - kam na výlet v blízkosti historického hotela Château Gbeľany?


Vyskúšajte plte na Váhu a užite si výhľady na okolité hrady a zrúcaniny z vody. Pre akčnejších je tu aj možnosť zaraftovať si, v pokojných vodách váhu to zvládnu aj nováčikovia. A čo ešte môžete vidieť v okolí? 


Možností je neúrekom. V okolí sa nachádzajú aj menej známe turistické trasy krivánskej i lúčanskej Malej Fatry – môžeme spomenúť vrch Čipčie s výhľadom na rajeckú dolinu alebo Zbojnícky chodník s  výhľadmi na okolitú Terchovú. V okolí sa nachádzajú aj rozhľadne, v už spomínanej Terchovej je to rozhľadňa Terchovské srdce, ľahko dostupná od cesty s výhľadom na Terchovú alebo rozhľadňa Dubeň dostupná zo Zádubnia, odkiaľ zas budete mať Žilinu ako na dlani. Návšteva Château Gbeľany a výlety do okolia proste stoja za to.



Leto je ideálnym časom na objavovanie tatranskej prírody. Vďaka dlhým dňom toho stihnete naozaj veľa. Aké tipy na výlety vám ponúkajú tatranské grandhotely? Strávte dovolenku v Grandhoteli Starý Smokovec pod Slavkovský štítom v tesnej blízkosti pozemnej lanovky na Hrebienok a vydajte sa turistickými chodníkmi na známe horské chaty.


 Objavte Vodopády Studeného potoka alebo sa vydajte na Skalnaté Pleso. Vychutnajte si aj bohaté kultúrne leto s akustickými vystúpeniami sólistov, ale aj hudobných kapiel či  divadelné predstavenie priamo v hoteli. Oddýchnite si vo wellness centre so saunami a relaxačným bazénom.


Alebo sa vyberte na výlet z Tatranskej Lomnice. Užite si skvelý wellness pobyt v Grandhoteli Praha s vonkajším aj vnútorným bazénom. Oddýchnite si v Grand Mountain Spa a zažite aj jedinečné saunové rituály. Doprajte vášmu telu starostlivosť pod rukami skúsených masérov a užite si dokonalý relax.


V okolí sa nachádza množstvo turistických trás, vyberte sa pohodlne lanovkou na Skalnaté pleso, Lomnické sedlo či Lomnický štít a občerstvite sa v Kaviarni Dedo vo výške 2634 m n. m. Môžete tu navštíviť aj Galériu Encián a zviesť sa do údolia na horských kárach. Po celom dni sa započúvajte do príjemnej hudby v lobby bare alebo v kročte na tanečný parket a užite si bohatý letný program.


Najlepšie pobyty máte na dosah ruky. Vyberte si "svoj" historický hotel a spoznajte krásy jeho okolia.