THE HERITAGE HOTELS OF EUROPE AWARDS GALA CEREMONY 2023

Title image
Slovensko znova oslnilo!! 👍Historické Hotely Slovenska sa môžu radovať zo 4 prvých miest a 2 druhých miest. To je celkovo 6 úžasných ocenení. Srdečne GRATULUJEME! 🌟

Udeľovanie cien HERITAGE HOTELS OF EUROPE AWARDS GALA CEREMONY 2023 sa konalo v nedeľu, 12. novembra 2023 na zámku Schloss Leopoldskron v rakúskom Salzburgu, kde boli udelené ocenenia pre najlepšie historické hotely v Európe. Tento rok boli víťazi ocenenia Heritage Hotels of Europe vyhlásení už po štvrtýkrát od založenia "Heritage Hotels of Europe" v roku 2017 a ako aj minulý, tak aj tento rok Slovensko znova hviezdilo!!! 👍Slovenské historické hotely získali 4 prvé miesta a 2 druhé miesta - BLAHOŽELÁME! Je to nádherný a skvelý výsledok!


Na slávnostnom ceremoniáli sa zišlo množstvo majiteľov historických hotelov, novinárov z oblasti cestovania a životného štýlu spolu s vplyvnými predstaviteľmi a zástupcami cestovného ruchu z celej Európy. Ocenenia Heritage Hotels of Europe sú určené na uznanie jedinečnej výnimočnosti medzi hotelmi Heritage Hotels a na ocenenie všetkých ľudí, ktorí sú dušou týchto výnimočných nehnuteľností.


Každú nehnuteľnosť z niekoľkých krajín, ktorú nominovala verejnosť, hodnotila skúsená 7-členná komisia. Porota, berúc do úvahy aj hodnotenia hostí, sa podrobne zaoberala všetkými aspektmi zážitkov hostí v siedmich kategóriách: Dizajn, Wellness, Gastronómia, Pohostinnosť, Kultúra, Romantika, ako aj Hostiteľ roka. 




VÍŤAZI HERITAGE HOTELS OF EUROPE AWARD 2023


Tohtoročné ocenenie "Heritage & Culture" získal hotel Palace Art v Pezinku na Slovensku. Takmer 800-ročný bývalý hrad s hradnou priekopou hostí vo svojej "Galérii umeleckých diel zo skla" jednu z najkompletnejších a najunikátnejších umeleckých zbierok svojho druhu v strednej Európe a môže sa pochváliť pôsobivou zbierkou dobre udržiavaných motocyklov JAWA.


V roku 2023 putuje ocenenie "Heritage & Gastronomy" získa Južné Tirolsko.Tohtoročným víťazom je Parkhotel Holzner v Oberbozene. Šéfkuchár Stephan Zippl varí z najlepších produktov z okolia podľa špeciálne vyvinutého konceptu re:vier. Kvalita, udržateľnosť, férová výroba, ako aj Zipplove kompozície a ich prezentácia presvedčili porotu.


Výnimočnú a stále pretrvávajúcu excelentnosť v oblasti spa & wellness ocenila porota udelením ceny "Heritage & Wellness" už po štvrtý raz za sebou, a to Grandhotelu Praha v Tatranskej Lomnici na Slovensku. Grandhotel Praha sa tak stal jediným zariadením Heritage Hotels of Europe, ktoré od začiatku udeľovania ocenení trvalo obsadilo prvé miesto v rovnakej kategórii.


Kaštieľ Botaniq v maďarskom meste Tura, ktorý bol postavený v roku 1883, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou po pohnutej histórii. Reštaurátori urobili maximum pre obnovu kamenných prvkov, omietkových štukov, nástenných malieb a drevených prvkov. Dnes kaštieľ ohromuje hostí svojím neorenesančným a neobarokovým štýlom, a preto bol vybraný ako víťaz v kategórii "Heritage & Design"


Okrem pôvabu, elegancie a nádherného anglického parku je to predovšetkým vysoká kvalita služieb, ktorá charakterizuje Château Gbeľany v rovnomennom meste na Slovensku. Zámocký hotel zrekonštruovaný v barokovom štýle preto porota vybrala za víťaza kategórie "Heritage & Hospitality".


Už po tretí raz získal slovenský historický hotel Château Bela v obci Belá na Slovensku ocenenie v kategórii "Heritage & Romance". Opätovným získaním tohto ocenenia sa rozprávkový zámok definitívne a natrvalo etabloval ako výnimočné miesto pre nezabudnuteľné chvíle.


Okrem 3. miesta v kategórii "Heritage & Culture" sa hrad Burg Bernstein v rakúskom Bernsteine teší aj z ocenenia "Hostiteľ roka". Porota ocenila neúnavné nasadenie a osobné služby, ktoré robia z pobytu na 800-ročnom hrade výnimočný zážitok.


Na foto zľava: Château Bela (Albrecht Maximilian George von Krockow), Château Gbel’any (Eva Janíčková, Peter Janíček), Grandhotel Praha Tatranská Lomnica (Dominika Biľová), Palace Art Hotel Pezinok (Lukáš Špilák),  Galicia Nueva Halíč (Anna Jarinová)


PREHĽAD VÍŤAZOV ZA ROK 2023


Heritage & Design

Winner: Botaniq kastély,Tura, Hungary

 2nd place: Château Gbel’any, Gbel’any, Slovakia

3rd place: Pałac Manowce, Nowe Warpno, Poland



Heritage & Wellness

Víťaz: Grandhotel Praha, Tatranská Lomnica, Slovakia                                        

2nd place: Adriatik Hotel, Durrës, Albania

3rd place: Andrássy Kúria & Spa, Tarcal, Hungary




Heritage & Gastronomy

Winner: Parkhotel Holzner, Oberbozen, Italy

2nd place: Andrássy Kúria & Spa, Tarcal, Hungary

3rd place: Gróf Degenfeld, Tarcal, Hungary


Heritage & Hospitality

Winner: Château Gbel’any, Gbel’any, Slovakia

2nd place: Prónay-kastély, Alsópetény, Hungary

3rd place: Andrássy Kúria & Spa, Tarcal, Hungary


Heritage & Culture

Winner: Palace Art Hotel, Pezinok, Slovakia 

2nd place: Hotel Schloss Leopoldskron, Salzburg, Austria

3rd place: Burg Bernstein, Bernstein, Austria


Heritage & Romance

Víťaz: Hotel Château Bela, Belá, Slovakia 

2nd place: Castle Hotel Galicia Nueva, Halič, Slovakia 

3rd place: Pałac Manowce, Nowe Warpno, Poland


Host of the Year Burg Bernstein, Bernstein, Austria



O ASOCIÁCII HERITAGE HOTELS OF EUROPE

"Heritage Hotels of Europe" je federácia hotelových asociácií a historických nehnuteľností z viacerých krajín Európy. Všetky sa spojili, aby prezentovali svoje krásne, jedinečné a na tradície bohaté hotely pod jednou vlajkou. V portfóliu týchto nehnuteľností sú historické hrady a pevnosti, ako aj kaštiele, vidiecke domy, paláce a mestské paláce v súčasnosti v dvanástich európskych krajinách.



V prípade, že máte záujem o objednanie darčekových poukážok do niektorého z víťazných hotelov alebo akéhokoľvek historického hotela na Slovensku, neváhajte. Kompletný prehľad členov asociácie Historické Hotely Slovenska nájdete na našej stránke tu a darčekové poukážky si pohodlne objednáte a necháte doručiť ihneď online tu.